Jūrmalas alus dvēsele: 5 jautājumi aldariem

Jūrmalā ir ne tikai jūras un upes ūdeņi, palieņu pļavas, purvi, smaržīgākie meži Latvijā un Līgo vakara burvība parkos un pludmalēs, bet arī divas neatkarīgas amatniecības alus darītavas, kas teju pieliek punktu uz “i” visam latviskajam un garumzīmi – uz “Līgo”, tā jau īsajai naktij piešķirot vēl mazliet noslēpuma (un apiņu).
Konkordijas alus darītava – ģimenes uzņēmums, kas brūvē sirsnīgu, dabiski niansētu alu ar Jūrmalas sajūtu katrā malkā.
Prusaks – radošā laboratorija, kur klasiskās metodes savijas ar drosmīgiem eksperimentiem un māksliniecisku pieeju katram alum.
Te – pieci jautājumi Jūrmalas aldariem, kas ļauj ielūkoties šajās darītavās ne tikai caur pudeles stiklu, bet tieši to dvēselē.
1.
Ja jūsu alus būtu personāžs – kāds viņš būtu? Kluss domātājs ar rūgtu pēcgaršu, bohēmisks sapņotājs vai vecais jūrmalnieks ar krūzi rokās un zvejniekstāstu katrā malciņā?
Konkordija: Mūsu alus būtu vecais jūrmalnieks. Nevis rūgts un norūpējies, bet sirsnīgs, stāstiem bagāts un ar lielisku humora izjūtu. Tieši tāds ir arī mūsu alus – dabisks un patiess.
Prusaks: Paši neesam vēl tikuši skaidrībā, vai Prusaka alus iemiesojums būtu vairāk romantisks ciniķis vai cinisks romantiķis. No pieminētajiem tas vairāk varētu atbilst bohēmiskā sapņotāja raksturlielumiem ar pievienotu nelielu daļu anarhisma. Vecie jūrmalnieki tomēr vairāk asociējas ar 100g konjaka J. Pliekšāna ielas kafejnīcā “Astoņkājis” vai “Vārpas” Senču alu Turaidas ielas alus kioskā.
2.
No kurienes nāk jūsu darītavas nosaukums – vai tas ir drīzāk nejauši radies “iekšējais joks” vai stāsts ar nopietnām saknēm?
Konkordija: “Konkordija” nozīmē saskaņu – starp cilvēkiem, garšām un darbiem, ko veicam kopā ar ģimeni. Tā nav nejaušība, bet mūsu attieksme pret dzīvi un brūvēšanu. Un fakts, ka alus savus pirmos brūvēšanas soļus ir uzsācis Konkordijas ielā, padara to jo īpašāku.
Prusaks: Nosaukumam ir nopietnas saknes – viena darītavas akcionāra vecmāmiņa pērnā gadsimta astoņdesmitajos gados Jūrmalā strādāja par deratizatoru-dezinsektoru, apsekojot vissavienības nozīmes sanatorijas, viesnīcas un atpūtas namus, apkarojot tajos nevēlamus grauzējus un kukaiņus, t.sk. prusakus. Otra daļa Prusaka kāju aug no senlatviešu parunas “Nodzēries kā prusaks”.
3.
Kā izskatās viena diena jūsu darītavā? Ja būtu jāapraksta to kā “playlisti” – kāda būtu pirmā dziesma, kas ieskanas, kad sāk burbuļot alus?
Konkordija: Kad pirmās iesildīšanās notis atskan tvertnēs, skanētu Simon & Garfunkel “The Sound of Silence”, jo tajā klusumā notiek īsta maģija.
Prusaks: Diena no dienas atšķiras, atkarībā no darāmajiem darbiem, taču nemainīgais ir pats pirmais solis – uzlikt sildīties ūdeni, vai nu alus vārīšanai, tvertņu tīrīšanai vai iekārtu dezinficēšanai. Šis rutīnas darbs ļauj ieiet ritmā un sastrukturēt dienu. Vārīšanas dienās fonā skanētu Queen “Don’t Stop Me Now” – lēna ieskriešanās, pēc tam nepārtraukta kustība un atslābinošs noslēgums, kad paspēts uz pēdējo vilcienu uz Rīgu. Pildīšanas dienām – vecās skolas hiphopa grūvs.
4.
Ja jūsu populārākais alus būtu ceļojums – uz kurieni tas vestu un ko tur noteikti nevajadzētu palaist garām?
Konkordija: Tas vestu uz mierpilnu vakaru Jūrmalas pludmalē – uz pikniku, kur smilts vēl silta, jūra šalc un saulriets krāso glāzi dzintarā. Nepalaidiet garām to pirmo malku, kas atgādina, cik vienkārša un skaista var būt dzīve.
Prusaks: Ceļojums uz Tukumu. Tur noteikti nevajadzētu palaist garām pakomunicēt ar visām ceļā sastaptajām personībām – sevi tajā skaitā. Arī iespēju parunāt angliski nevajadzētu laist garām.
5.
Vai Jūrmala, jūsuprāt, ir labākā vieta pasaulē, kur brūvēt alu? Un ja jā – vai tas ir jūras gaiss, kāpu klusums vai kas pavisam negaidīts, kas to padara tik īpašu?
Konkordija: Jūrmala ir mūsu slepenā sastāvdaļa. Tas nav tikai jūras gaiss vai kāpu klusums, tā ir sajūta, ko ieliekam katrā glāzē. Visvērtīgākā Jūrmalas sastāvdaļa? Tie ir cilvēki, kas atnāk, pagaršo un pasaka: “Šis ir tas īstais!”
Prusaks: Noteikti, ka ir labākas vietas pasaulē, kur nodarboties ar alus darīšanu, taču mums līdz šim tādas nav izdevies atrast. Jūrmalā saule vienmēr spīd pareizajā leņķī – citur tā nemēdz būt. Tas rada pareizo noskaņojumu, bez kura grūti uzvārīt labu alu.
Konkordijas alus darītava. Foto: visitjurmala.lv
Alus darīšanas apvienība Prusaks. Foto: visitjurmala.lv